Zig zag house on 1,200 m2 of land


Phu-ThoNot only is the residence of the retired couple, the house in Tam Nong district is also a place of worship for the great family to gather every anniversary, Tet.

For that reason, the house needs large space. Kitchen, warehouse and auxiliary functional areas must meet the needs of crowded gatherings and still be convenient in daily activities.

The land for building a house is 1,200 square meters, surrounded by a village scene. Wanting to take advantage of this, the architects design the house and the garden according to zig zag lines. Thanks to that, the space is connected to each other, the homeowner can walk while watching the rural scenery from different angles in the house.

The house viewed from above. Image: Hiroyuki Oki.

On the ground floor, the front yard connects to the main spaces of the house such as the shrine room and large dining room. The main door system can be flexibly opened and closed according to the needs and circumstances, and integrated with small windows, helping to regulate wind and light.

The kitchen, warehouse and two main bedrooms are located behind the ground floor. Near the kitchen and warehouse, the design team arranged a small door. Thus, residents can easily enter the auxiliary areas without going through the main door.

On the second floor, three guest bedrooms overlook the green space outside.

The front yard connects to the ground floor and opens up many entrances.  Photo: Hiroyuki Oki.

The front yard connects to the ground floor and opens up many entrances. Image: Hiroyuki Oki.

To bring warmth to the house as well as increase cohesion with the locality, the building uses oval wood as the main material. Xoan is a friendly material in many rural areas in the Northern Delta, grows fast, has low cost and is easy to grow in many different lands. The oval wood is soft, but if soaked in water enough time, it will be stronger and more durable.

All furniture and door systems in the house use oval wood. The roof incorporates concrete columns and beams to create a tall, wide space without the need for large, long and difficult to find trees. This approach helps to save costs and ensure the sustainability of the project.

In addition to oval wood, materials such as brick and concrete are included for the purpose of creating a rustic, friendly atmosphere. The plants in the garden are selected locally.

Ash wood, red brick and bare concrete create a rustic but warm space.  Photo: Hiroyuki Oki.

Ash wood, red brick and bare concrete create a rustic but warm space. Image: Hiroyuki Oki.

See drawings of the project here.

Click to see more pictures of the project.

Minh Trang

Image: Hiroyuki Oki

Design: NH Village Architects

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *